Anar al contingut principal
PROTOCOL DIPUTACIÓ DE GIRONA

Validació de l’accessibilitat dels documents PDF

Protocol per verificar l’accessibilitat dels documents PDF amb l’objectiu de complir la normativa legal vigent i garantir l’accés universal a la informació

Validació de l’accessibilitat dels documents PDF

Introducció

Les administracions públiques, amb l’objectiu de garantir l’accés a la informació, estan obligades legalment a assegurar que els seus documents digitals, com ara els PDFs, siguin accessibles per a totes les persones, incloent-hi les persones amb discapacitat.

Això es fa en compliment de diverses lleis d’accessibilitat, transparència i drets de les persones amb discapacitat, així com de les normes tècniques associades (Web Content Accessibility Guidelines 2.1 i UNE-EN 301 549).

Aquest protocol està destinat tant a professionals externs (dissenyadors, consultors, periodistes, etc.) com al personal de la Diputació de Girona, i detalla els passos per verificar l’accessibilitat dels documents PDF amb l’objectiu de complir la normativa legal vigent i garantir l’accés universal a la informació.

Per ajudar a garantir la creació de continguts digitals accessibles i complir les normatives vigents, l’Oficina de Difusió posa a disposició de tots els interessats un repositori de recursos sobre accessibilitat digital (difusio.ddgi.cat/recursos/a11y). Aquest espai centralitzat ofereix guies, eines i materials pràctics que faciliten la incorporació de bones pràctiques d’accessibilitat en la creació de documents i llocs web.

La web no només proporciona informació tècnica, sinó que també està dissenyada per ajudar els professionals a entendre per què l’accessibilitat és crucial i quins beneficis aporta, tant per a l’organització com per als usuaris finals (una millor experiència d’usuari, més inclusió i el compliment legal).

Validació de l’accessibilitat dels documents PDF

Fases del protocol de validació

El procés es divideix en dues fases:

Aquesta doble revisió assegura que es redueixin els errors i es garanteixi l’accés universal a la informació, a fi de complir la normativa legal vigent i facilitar una experiència d'usuari inclusiva per a tothom.

Fases del protocol de validació

Fase 1: verificació per part del creador del document

En aquesta primera fase es fa una avalució preliminar del document per part del seu creador.

Els passos a seguir són diferents en base a si es disposa o no del programari Adobe Acrobat Pro (no confondre amb el visor gratuït Adobe Acrobat Reader)

En aquesta fase es fa una avaluació automàtica del document amb Adobe Acrobat Pro. L’avaluació permet identificar i resoldre problemes comuns d’accessibilitat en els PDFs.

Aquesta és l’opció preferent en el cas de proveïdors externs, ja que la majoria de professionals disposen d’aquest programari.

Passos:

  1. Eina de validació d’accessibilitat d’Adobe Acrobat Pro
    • Obriu el PDF amb Adobe Acrobat Pro.
    • Navegueu fins al menú «Eines» i seleccioneu «Prepara per a accessibilitat».
    • Executeu la «Validació completa» mitjançant l'eina «Comprova l’accessibilitat».
  2. Revisió de resultats
    • Repasseu els resultats obtinguts en el panell de validació d’accessibilitat.
    • Els elements problemàtics apareixeran marcats amb advertiments o errors.
  3. Correcció d’errors
    • Identifiqueu i resoleu els problemes detectats.
    • Adobe Acrobat Pro permet corregir-ne alguns directament des de l’eina.
    • Repetiu els passos 1, 2 i 3 fins que el document superi les verificacions automàtiques sense errors.
  4. Creació de l’informe d’accessibilitat
    • Adobe Acrobat Pro genera l’informe automàticament des de les opcions de l’eina «Comprova l’accessibilitat».
  5. Enviament per a verificació experta (fase 2)
    • Envieu el document PDF validat juntament amb l’informe d’accessibilitat a l’Oficina de Difusió (accessibilitat@ddgi.cat).

En cas de no disposar del programari Adobe Acrobat Pro, s’ha d’optar per una verificació manual en el document d’origen sobre la base d’una llista de comprovacions. Aquest pas és previ a l’exportació en PDF.

Aquesta és l’opció per a la majoria de personal de la Diputació, que pot generar PDFs a partir de documents Word o en altres formats ofimàtics, però no disposa de l’Adobe Acrobat Pro per poder validar-los automàticament.

En el repositori de recursos sobre accessibilitat digital (difusio.ddgi.cat/recursos/a11y) es troben diferents guies per crear documents accessibles tenint en compte diferents formats d’origen.

Passos:

  1. Consulta del repositori de recursos sobre accessibilitat digital
  2. Seguiment dels punts de la guia
    • Feu totes les comprovacions, una per una, i assegureu-vos que es compleixen correctament.
    • Cada punt conté una breu explicació i els passos que s’han de seguir per fer les comprovacions correctament.
  3. Exportació del document a PDF
    • Exporteu el document amb els paràmetres d’exportació correctes (molt important).
  4. Verificació de les metadades del PDF
    • Utilitzeu el Visor de metadades de PDFs
    • És una verificació ràpida i senzilla que us permetrà comprovar si heu introduit i exportat correctament les metadades del document.
  5. Enviament per a verificació experta (fase 2)
Fases del protocol de validació

Fase 2: verificació manual experta

Tot i que les eines de verificació automàtica són útils per detectar problemes bàsics d’accessibilitat, tenen limitacions importants i no poden identificar molts dels problemes que afecten realment l’experiència de l’usuari.

Només poden detectar errors tècnics, però no poden interpretar si el contingut és adequat o comprensible. Per exemple, poden comprovar si una imatge té text alternatiu, però no si aquest text és descriptiu i realment útil per a l’usuari.

Per aquest motiu, és imprescindible complementar la verificació preliminar amb una revisió manual experta. D’aquesta manera, garantirem que el document compleix tots els requisits d’accessibilitat.

Aquesta revisió l’ha de fer l’URA (Unitat Responsable d’Accessibilitat) de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.

Passos:

  1. Revisió manual
    • Es presta especial atenció a l’aplicació correcta de l’ordre de lectura, es verifiquen els encapçalaments i les llistes, i l’etiquetatge correcte de les imatges.
    • Es revisa la qualitat dels textos alternatius (ALT) de les imatges, així com l’accessibilitat dels enllaços i altres elements interactius.
    • També es garanteix que el contrast entre el text i el fons compleixi les pautes WCAG.
  2. Correcció d’errors
    • Si es detecten problemes addicionals durant aquesta revisió, depenent de la gravetat, se solucionen des de l’Oficina de Difusió o bé es comuniquen als responsables per corregir-los abans de la publicació del document.
    • Es valida que tots els problemes detectats en la verificació manual han estat resolts i que el document compleix la normativa legal.
  3. Publicació
    • El document ha de ser completament accessible per a qualsevol tipus d’usuari, incloent-hi els que utilitzen tecnologies d’assistència.
    • Només quan el document rep el vistiplau de l’Oficina de Difusió, pot ser publicat o difós.
Annex 3

Característiques d’un PDF accessible

Un PDF accessible ha de garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin accedir a la informació que conté i comprendre-la.

Així doncs, un PDF accessible és el que permet a les persones amb discapacitat accedir al seu contingut utilitzant tecnologies d’assistència, com ara lectors de pantalla, lupes digitals o teclats adaptats.

Perquè un PDF sigui considerat accessible, ha de complir una sèrie de característiques específiques que asseguren que tot el seu contingut és comprensible i navegable per a tothom:

  • Etiquetatge correcte (tags)

    El PDF ha d’incloure una estructura d’etiquetatge (tags) clara i coherent. Aquestes etiquetes defineixen l’ordre i la relació dels elements del document, i permeten la navegació pel contingut i la seva comprensió.

  • Marcadors

    Si el document té més de 9 pàgines, ha de disposar d’un menú de marcadors (bookmarks).

  • Títol del document

    Les metadades del PDF han de contenir un títol que reflecteixi adequadament el contingut del document.

  • Ordre de lectura lògic

    El contingut del document s’ha de poder llegir en l’ordre correcte. És a dir, quan es llegeix amb un lector de pantalla o es navega per teclat, el flux del text ha de seguir la seqüència lògica que seguiria un lector sense discapacitat.

  • Text alternatiu per a les imatges (ALT Text)

    Les imatges han d’anar acompanyades d’un text alternatiu (ALT Text) que descrigui de manera adequada el seu contingut.

  • Enllaços accessibles

    El text dels enllaços dins del PDF ha de ser descriptiu. Per tant, cal evitar l’ús exclusiu de la URL o expressions del tipus «cliqueu aquí».

  • Encapçalaments ben estructurats

    Els encapçalaments (H1, H2, H3, etc.) s’han d’etiquetar correctament per definir la jerarquia del contingut del document i facilitar una navegació ràpida i lògica.

  • Taules accessibles

    Les taules s’han d’etiquetar adequadament per reflectir correctament la relació entre les files i les columnes.
    S’ha d’evitar l’ús de taules només amb finalitats de disseny.

  • Ús adequat dels colors i contrast

    El contrast entre el text i el fons ha de ser suficientment alt per garantir la llegibilitat del document.
    No s’ha de confiar únicament en el color per transmetre informació, ja que les persones amb discapacitat visual o daltonisme poden no percebre correctament aquestes diferències.

  • Formularis accessibles

    Els formularis han de contenir camps amb etiquetes adequades, que expliquin el que ha d’introduir l’usuari, i han de facilitar que es pugui navegar pels camps utilitzant el teclat.

  • Llengua del document

    La llengua del document s’ha d’especificar perquè els lectors de pantalla puguin utilitzar la veu adequada per a la lectura del contingut.

  • Navegació per teclat

    Totes les funcionalitats del document han de ser accessibles mitjançant el teclat, sense necessitat d’utilitzar el ratolí.

Validació de l’accessibilitat dels documents PDF

Normativa de referència

Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat (Catalunya)

Aquesta Llei regula el dret de les persones amb discapacitat a accedir a la informació en igualtat de condicions. Concretament, estableix que totes les comunicacions i serveis públics han de ser accessibles per a tothom, incloent-hi els documents en format electrònic o PDF.

Així mateix, assegura el dret d’accessibilitat universal a la informació i la comunicació, així com als serveis públics.

Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (Catalunya)

Aquesta Llei exigeix que la informació pública sigui fàcilment accessible per a tothom. Això inclou la necessitat de fer accessibles els documents que es posen a disposició del públic, com ara els PDFs, i garanteix que les persones amb discapacitat hi tinguin accés en condicions d’igualtat, per complir amb el dret d’accés universal a la informació.

Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic

Aquest Reial decret implementa la Directiva (UE) 2016/2102 i regula l’accessibilitat dels llocs web i les aplicacions mòbils del sector públic a Espanya.

Exigeix que les administracions públiques facin accessible qualsevol contingut digital que pugui ser necessari per al ciutadà, independentment de la seva discapacitat.

Estableix que tots els continguts digitals i documents annexats a llocs web públics, incloent-hi PDFs, han de ser accessibles d’acord amb les normes WCAG 2.1.

Normativa UNE-EN 301 549: requisits d’accessibilitat per a productes i serveis TIC

Aquesta norma és la referència tècnica que estableix els requisits d’accessibilitat en matèria de tecnologia de la informació i la comunicació. Les administracions públiques estan obligades a complir aquests requisits tècnics.

Està alineada amb les WCAG 2.1 i estableix requisits per a la creació de continguts accessibles en formats electrònics, tant per a webs com per a altres suports digitals.

Validació de l’accessibilitat dels documents PDF

Esquema del protocol de validació d’un PDF